У Маріуполі з’явився мурал, присвячений проблемі домашнього насильства

У Маріуполі відомий український мураліст Олександр Корбан створив стінопис — “Назустріч щастю”. Повідомляє Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine

“Героїня муралу є уособленням усіх жінок, які змогли розірвати коло насильства і розпочати нове життя. Зображена жінка з надією та легкою посмішкою дивиться у майбутнє. Пташка, яка вилетіла з клітки, символізує душевний стан героїні — вона вирвалась із ситуації домашнього насильства. Мерехтливі постаті на фоні зливаються в одну казкову картину та означають, що світ жінки став світлим і радісним — попереду на неї чекає щастя”, - повідомляє фонд.

Надихнули на таку ідею слова однієї із жінок, яка отримала допомогу в одному із притулків UNFPA Україна: «Що я можу порадити жінкам, які опинилися у схожих ситуаціях? Не боятися. Повірити в себе. Та йти далі».

“Мурал у місті став третьою роботою, створеною за ініціативою UNFPA Україна і підтримки British Embassy Kyiv у рамках інформаційної кампанії Розірви коло. Перші два з’явилися у Миколаєві та Лисичанську у 2019 році. Кожна робота націлена привернути увагу до проблеми домашнього насильства, але тема розкривається через незвичні призми. Стінопис у Миколаєві закликає жінок любити себе, а в Лисичанську – надає приклад, як ще в дитинстві через просту дитячу лічилку нам прививають терпіння до проявів насильства. Для Маріуполя теж було обрано позитивний меседж: “Життя без насильства сповнене щастя і радості”, - зазначають у фонді.

У рамках програми UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення із протидії та запобіганню домашньому насильству у Маріуполі було створено притулок, денний центр та два пункти невідкладної медичної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства, а також дві спеціалізовані мобільні групи поліції «Поліна».