Що зміниться у тестуванні пацієнтів з підозрою на COVID-19

До стандарту первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження щодо COVID-19 - тестування методом експрес-діагностики, результат якого можна отримати вже за 15 хвилин. За інформацією Урядового порталу.

Для виконання цих вимог з листопада 2020 року збільшена капітаційна ставка для первинної ланки до 651,6 гривень та внесені відповідні зміни в нормативно-правову базу.

Ці зміни зафіксовані у наказі МОЗ № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» від 22 грудня 2020 року.

Тож, із 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на коронавірус або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги.

Відповідно до оновленого порядку реалізації Програми медичних гарантій, у І кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19.

Натомість Центри надання первинної меддопомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також Центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.

У розпорядженні керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби, № 157 йдеться про тестування і у спеціалізованих амбулаторно-поліклінічних закладах.

Також до стандарту первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження, а саме - тестування методом експрес-діагностики - швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати за 15 хвилин.

Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять:

- людям з підозрою на COVID-19;

- людям з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії;

- пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації;

- особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19 та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне розповсюдження COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter .